Historia i korthet


Det finns flera olika berättelser om russian bluekattens ursprung och flera legender berättar om russian bluekatter på olika platser i världen. Hur mycket sanning det ligger i dessa berättalser är svårt att säga idag. Fast visst är det en trevlig tanke att det kanske fanns russian bluekatter både vid de ryska tsarernas hov och hos drottning Victoria i England som det ibland brukar påstås. Russian blue är tydligen inte vilken katt som helst, även om den vid första anblicken kanske ser ganska vanlig ut.

Storbritannien
De blå katter som kom till Storbritannien med lastfartyg från den ryska hamnstaden Archangelsk vid 1800-talets slut och deras ättlingar kallades länge för archangelskkatter och inte förrän 1948 fick rasen officiellt namnet russian blue i Storbritannien. Man använde då och då siameser i russian blueaveln på 1950-talet.

Danmark
Den första katten som registrerades som russian blue i Skandinavien hette Pierette. Hon föddes 1941 av okända föräldrar. Pierette fick 1944 och 1945 tre kullar med en brunmaskad siames med anlag för blått. I den första kullen föddes den blå hanen Casimir von Elsdorff. Casimir hann få tre kullar med sin blå helsyster från nästa kull, Muzette of Rossia, innan han exporterades till USA.

Uppfödaren Lis Langberg, med stamnamnet
of Finlandia, som ägde Casimir och Muzette, åkte i maj 1947 till Svenska Kattklubbens utställning i Stockholm för att ställa ut Muzette och hennes ungar.

Pierette
Pierette, foto: Olaf Kjeldstrup

Muzette
Muzette of Rossia


Sverige
En svensk uppfödare, Karin Olsson med stamnamnet av Olsenburg, såg Muzette och ungarna på utställningen och köpte en av Muzettes ungar, nämligen den lilla honan
Anita of Finlandia. Anita, som var född den
9 mars 1947, blev den andra stambokförda raskatten i Sverige över huvud taget.
Hon fick registreringsnummer 2 i Svenska Kattklubben.

Anita fick sin första kull med sin far, Casimir von Elsdorf. En av ungarna, Pjåter av Olsenburg, parades med sin mor och därmed var grunden lagd för Karin Olssons uppfödning av russian blue i Sverige. Anita of Finlandia, som bara blev fyra år gammal, fick ändå tjugofyra ungar varav flera exporterades till både USA och Europa.
Anita ställdes dessutom ut en hel del med stor framgång, hon var en av de första katterna i Sverige som fick den då nya utmärkelsen CACIB.

Karin Olsson med Anita
Karin Olsson med Anita of Finlandia
Foto: PAN Studio

Ohl of Olsenburg
Ohl av Olsenburg, barnbarn till Pjåter

Blue Bell
1958 importerades Anitas dotterdotter, Blue Bell of Finlandia, till Sverige från Danmark.
I hennes stamtavla fanns ännu en siames och som man kan se på bilden till höger var det inte ovanligt att det föddes maskade ungar.

I Blue Bells första kull föddes en russian bluehona som av många skulle komma att kallas "Sveriges vackraste ryss", Blue Moon af Mölleby. Detta blev början på en ny era inom russian blueaveln i Sverige. Många nya uppfödare satte igång under de närmaste åren och de svenska russian bluekatterna blev berömda för sin skönhet vida omkring. Ett sextiotal katter exporterades, varav hälften till USA.

Det importerades även en del ryssar till Sverige de följande årtiondena. Dessa kom främst från England.
Till sidans topp

Blue Bell
Blue Bell of Finlandia

Blue Moon
Blue Moon af Mölleby, foto: Östgötabild