Månadens ryss 2024


Skicka in ett foto på din russian blue till foto@russianblueklubben.se om du vill att din katt ska bli månadskatt här på sidan. Bifoga en liten presentation av katten och berätta vem som tog fotot. Här finns tidigare års månadskatter: 2022 och 2023

Sven the reindeer
Månadens russian blue – juli 2024
Månadens ryss för juli är SE*Blåstjärnans Sven the Reindeer, som hemma kallas för Gibson efter gitarren. Matte och husse är Maria och Christer Skanlert från Hässelby. De berättar att Gibson är en "charmig och viljestark busunge som älskar att pussas och att hitta på massor med lek och hyss, att hänga i tavlorna, sitta på husses rygg och att dammsuga och apportera".
Att gå ut i det gröna i koppel varje dag är också ett måste.
Fotot på Gibson är taget av matte Maria och Gibsons uppfödare är Hampus Holma från Upplands Väsby.

Guldvingens Musse
Månadens russian blue – juni 2024
Månadens ryss för juni hämtar vi från historieboken och det är Guldvingens Musse, född 1966. Musse ägdes av Elsa Fransson med stamnamnet Tricolor, som födde upp fler raser än russian blue. Musse blev Årets utställningskatt totalt inom SVERAK 1968. Och pappa till många ryssar mellan 1967 och 1975.
Musse föddes upp av Else-Marie Qvarnström, Linköping, och var från hennes första kull. Hennes sista kull, nr 64 i ordningen, kom till världen 2003.

Nemo
Månadens russian blue – maj 2024
Månadens ryss för maj är SE*Blue Wisteria’s Anemone, till vardags kallad Nemo. Husse och matte, Torbjörn och Karin, berättar att Nemo är den hona som man behöll från mamma Laras enda kull då hon tyvärr fick kastreras efter en komplicerad förlossning.
De har också spårat Nemos ursprung på mödernesidan 15 generationer tillbaka till Anita of Finlandia, Sveriges första russian blue, född 1947.
Nemo har fått två kullar hittills, först fyra honor och i nästa kull tre hanar. Kanske kan det bli avkommor i följande generation också.
Ägare och uppfödare: Karin Forsberg Jonsson. Fotograf: Torbjörn Jonsson

Morris
Månadens russian blue – april 2024
Månadens ryss för april är SE*Blue Chazal Dimitr, hemma kallad för Morris.
Passande nog är Morris född just i april, för fyra år sedan. Matte Charlotte berättar följande om sin kisse: ”Morris är en tålig och gosig katt som gillar att bäras runt av både våra barn och våra vänners barn. Han vill att vi ska ha det städat hemma, bland annat måste frukosten (vår) snabbt dukas av, annars kommer han och luktar på den och försöker ”gräva ner den” genom att skrapa på matbordet och i luften över maten. På landet, en bilfri ö, har han fri tillgång till naturen, men han håller sig mest runt husknuten."
Ägare och fotograf: Charlotte de Besche. Uppfödare: Torbjörn Rubin

Dema
Månadens russian blue – mars 2024
Månadens ryss för mars är Dema från västkusten. Matte Lena berättar att Dema är en kärleksfull, social och pratglad katt som kräver att bli svarad på när han jamar, annars höjer han rösten. Hans favoritleksak är en pinne med ett långt snöre med en liten leksaksmus fastsatt i änden som han älskar att jaga och fånga. På nätterna sover han på husses arm och på morgonen vaknar han först och jamar tills någon går upp och serverar hans frukost. På fredagar är det fest med favoritmaten räkor. Är man en västkustkatt så är man. Mellan varven har Dema också hunnit bli pappa till ett par kullar med kattungar.
Ägare och fotograf: Lena Dahl från Ljungskile, uppfödare: Torbjörn Rubin i Stockholm

Mistlurens Dexter
Månadens russian blue – februari 2024
Månadens ryss för februari är S*Mistlurens Dexter.
Matte Martina berättar följande om sin katt: "Dexter är en nyfiken katt som alltid är tillsammans med oss här hemma, men är lite reserverad med gäster och när ringklockan låter. Han älskar färsk kycklinglever och har lärt sig vilken kökslåda som är "hans" där allt godis finns. Att utföra "sitt" på kommando är nog det enda han kan av tricks, men jag inbillar mig att han kan "fånga", "tass" och "snurra runt" också. Dexter är en pratglad kille som gärna blir buren i famnen som en liten bebis. Det är nog jag som skämt bort honom..."
Ägare och foto: Martina Walter i Kungälv, uppfödare: BG Fältström, Göteborg

Emerald Snow Blue Sunshine
Månadens russian blue – januari 2024
Månadens ryss för januari 2024 blir hankatten Emerald Snow Blue Sunshine, till vardags kallad Blue. Han kommer från Kanada och på bilden är han 11 månader. Enligt matte Angelika har han en underbar personlighet, älskar att gosa och sitta på axeln som en papegoja. Han har varit på utställning och skött sig fint. Matte säger att han känner han sig nästan som hemma på utställningar.
Ägare och fotograf är Angelika Mlynarczyk från Strängnäs.