Avelshanevärvning


Det är är Ywonne Wildtberg som är ansvarig för Russian Blue Klubbens avelshanelista. Hon kan nås på telefon 076-226 28 44 eller via e-post avelshanar@russianblueklubben.se. Ywonne har oregelbundna arbetstider och om hon inte svarar på telefon går det bra att lämna ett meddelande så hör hon av sig så snart som möjligt.

Att bredda avelsbasen har alltid varit en av Russian Blue Klubbens viktigaste uppgifter. Redan i det första numret av Ryska Posten publicerades en avelshanelista. Avelshanelistan är i dag en service till uppfödarna i klubben. Därför får alla tillgängliga avelshanar vara med på listan.

För att hålla avelsbasen så bred som möjligt är det nödvändigt att använda många olika individer i aveln. En katt som bara får en kull är mycket värdefull för rasens framtid. Klubben har därför under flera år försökt att värva nya unghanar till listan.
Avelshanelistan fungerar bäst om den är så uppdaterad som möjligt. Därför vore det bra om vi alla kunde hjälpas åt att uppdatera listan. Meddela den ansvarige  för listan när din hane blir kastrat och ifall du, när du letar hane till din hona, stöter på kastrerade avelshanar. Klubben uppskattar också om uppfödarna informerar hankattsköparna om avelshanelistan och hjälper till att få med unghanarna på listan.

Du som är uppfödare - ge dina kattungeköpare detta brev som information. För att läsa brevet behövs Acrobat Reader. Har du inte möjlighet att skriva ut brevet själv, kontakta då någon i styrelsen. Alla katter är viktiga för den fortsatta aveln, både hanar och honor.

En hankatt som ska användas i aveln ska vara frisk och vaccinerad, plus att han har ett intyg som visar att han inte har eller har haft navelbråck och att han har normal testikelstatus, dvs. båda testiklarna i pungen. Dessutom ska han vara id-märkt med microchip eller tatuering. Några andra tester eller intyg brukar normalt inte krävas av en katt som inte är flitigt använd i aveln.

En hona som ska få ungar ska också vara frisk och vaccinerad och ha intyg på att hon inte har eller har haft navelbråk. Hon ska också vara id-märkt med microchip eller tatuering. Några andra tester eller intyg brukar normalt inte krävas. Däremot måste ägaren vara med i en kattklubb där man kan registrera kattungarna och få stamtavla på dem. Russian Blue Klubben är en rasring och registrerar inte kattungar.

Behöver du mer information om avelshanelistan och parningar går det bra att kontakta den som är ansvarig för avelshanelistan. Det kan du också göra om du har en avelshane som du vill ha med på listan eller om din hane är kastrerad.