Månadens ryss 2023


Skicka in ett foto på din russian blue till foto@russianblueklubben.se om du vill att din katt ska bli månadskatt här på sidan. Bifoga en liten presentation av katten och berätta vem som tog fotot. Här finns månadens ryss för 2022

Kosmoskattens Leo
Månadens russian blue – december 2023
Månadens ryss för december är S*Kosmoskattens Leo, född 25 mars 2009.
Leo är ensam katt i huset eftersom både mamma Kajsa och mormor Holly nu är borta. Han är en mycket vänlig katt som är bra på att läsa tankar och som alltid börjar dagen med att titta på roliga filmer för katter på teve. Han hoppar lätt upp på högsta bokhyllan om han är på lekhumör och leker också gärna med vippor och busar i sin lektunnel.
Matte som har tagit kortet på Leo är också hans uppfödare och heter Elisabeth Larsson.

Hahnkattens Petite
Månadens russian blue – november 2023
Månadens ryss för november är SE*Hahnkattens Petite. Matte Lill berättar följande om henne. "Petite är en liten fröken på 1,5 år. Hon vägde bara 68 gram när hon föddes men är nu en normalviktig busa. Medan hon är den som är tuffast inomhus är hennes syster Juni den som är helt orädd utomhus. Petite är väldigt glad över att bo på en bilfri ö så att hon kan få springa ute ibland. På bilden är hon uppe i ett favoritträd i skogen. Hon älskar att leda matte, syster och hund till samma ställe.
Så här års är favoritsysselsättningarna att slappa, titta på TV och lyssna på kattmusik på Spotify. Lite kel och god mat på det så är tillvaron perfekt."
Uppfödare, ägare och fotograf är Lill Hahn på Vrångö

Mashas Kiwi
Månadens russian blue – oktober 2023
Månadens ryss för oktober är SE*Mashas Kiwi född 2019. Matte Ulrika berättar att Kiwi är en sprallig liten tjej som älskar sin halvbror Faraon, och som inte jamar utan piper när hon vill säga något.
"Hon är verkligen en speciell katt", säger matte vidare. "När man kommer hem en dag från jobbet så kommer hon och springer fram till dörren och vill heja."
Ägare och foto: Ulrika Fransson, uppfödare: Julia Atthem

Ursa Major
Månadens russian blue – september 2023
Månadens ryss för september är S*Ärke Ängelns Ursa Major, till vardags kallad Stålman. Enligt husse är han en supersnäll livsnjutare som efter avelspensioneringen numera är heltidspappa till fem småkissar som han gärna leker och gosar med så att mamma Aurora får vila lite grann emellanåt. Hans övriga intressen är långa promenader (med husse), sova, titta på fåglar, mat och förstås att vara riktigt snygg när husse tar en bild.
Ägare och fotograf är Jonas Vesterlund och uppfödare är Bernice Skytt/Kristina Pernold.

Windy of Rebella
Månadens russian blue – augusti 2023
Månadens ryss för augusti blir S*Koroleva Windy of Rebella. Nu i sommar har Windy fått sin andra kull. Matte skriver att hon är en stolt kattflicka som gärna visar upp sig, och att hon är en duktig mamma dessutom. Ägare, uppfödare och foto: Kaija Merta 

Barynias Signe
Månadens russian blue – juli 2023
Månadens ryss för juli är S*Barynia's Signe, som lämpligt nog firade sin 14-årsdag just den
1 juli. Signe är känd som "Dagens Signe", såväl i medlemstidningen Ryska Posten som på Facebook där hon gör regelbundna uppdateringar om livet med matte, och om dagliga sysslor och vedermödor. Matte är Elisabeth Jacobs som också är Signes uppfödare och fotograf till bilden. Grattis på födelsedagen Signe!


Evseev Aliona
Månadens russian blue – juni 2023
Månadens ryss för juni är SE*Evseev Aliona som fyllde 10 år den 1 maj. Matte Katarina skriver att hon är lekfull, charmig och rolig, samt duktig på att spinna och jaga leksaksmöss. Varje morgon vill hon duscha - vattenskvätt i ansiktet och på kroppen - och långa stunder tillbringar hon i öppna fönstret eller på balkongen. Men bara om det är fint väder. Är det kallt ligger hon hellre i duntäcket. Minst 10 gånger om dagen ska hon borstas. Det är den roligaste och snällaste katt jag har haft, hälsar matte avslutningsvis.
Ägare till Aliona är Katarina Granath och uppfödare är Liubov Queck, båda från Göteborg.


Dasja Lefine
Månadens russian blue – maj 2023
Månadens ryss för maj hittar vi i historiehyllan. Det är Dasja Lefine, född 1967 och uppfödd av Alice Heinsen i Danmark. Alice Heinsen är förutom sin uppfödning av russian blue vida känd för sin bok "Jag har katt", som varit något av en bibel för generationer av uppfödare och kattägare i Norden. Dasja själv var son till en engelsk hane och en svensk hona, och i Sverige mest betydelsefull som farmors far till Skvallergränds Olga Alexandrovna som ni hittar här

Emerald Snow Blue Sunshine
Månadens russian blue – april 2023
Månadens ryss för april är Emerald Snow Blue Sunshine. Matte Angelika skriver att han kom till henne för en månad sedan ända från Toronto i Kanada. Enligt matte älskar han att posera framför kameran och att bli fotograferad. Kvällarna tillbringar han tillsammans med matte under en filt. "Han är den sötaste katt jag haft nöjet att ha i min familj", skriver hon.
Uppfödare är Yulia Spivak och ägare är Angelika Mlynarczyk, som också tagit fotot.

Blixten
Månadens russian blue – mars 2023
Månadens ryss för mars 2023 blir FI*Hana-Bi Ukko (Blixten). Han är en stor nallebjörnskatt
på 7 kg, dock inte bara muskler tyvärr… Blixten matchar sin storlek med ett trevligt sätt och
gott sinnelag mot såväl andra katter som mot människor.
Ägare är Charlotte Bredberg i Stockholm som också tagit fotot. Uppfödare är Marianna Ripatti i Finland.

Flax Lara
Månadens russian blue – februari 2023
Månadens ryss för februari 2023 blir S*Flax Lara (född 10 nov 2019, efter S*Kyanos Herakles och S*Flax Fiorella). Uppfödare är Charlotte Bredberg, ägare är Karin Jonsson och fotograf är Torbjörn Jonsson. Husse Torbjörn berättar att Lara har fått en kull född 2021 där minstingen i kullen på fyra (SE*Blue Wisteria's Anemone) fick stanna kvar. Lilla Anemone, till vardags kallad Nemo, och som blott vägde 68 gram vid födseln, har nu själv blivit mamma till fyra stycken ungar. Och Lara har blivit mormor.

Tsaritzas Wanessa
Månadens russian blue – januari 2023
Jag vill gärna nominera en av mina vackra russian blue-flickor, nämligen Tsaritzas Wanessa (Rofina) till månadens russian blue. Vackra lilla Rofina, född 2019, är redan en resvan fröken som under de första två åren levde med mig i S:t Petersburg i Ryssland, med anledning av mitt arbete där. Det här är en slank och elegant liten varelse med stor integritet som vet vad hon vill. Inte vem som helst får ta i och kela med henne inte. Älskar dig så och den glädje du ger, Rofina.
Ägare och foto: Birgitta Olofsson (medlem i Russian Blue Klubben sedan 1980-talet) Uppfödare: Eva Nilsson